torsdag 14 april 2016

vad innebär matkultur? (årskurs 8)

http://www.hkportalen.se/matkultur.html

http://urskola.se/Produkter/188392-Varlden-Matkultur-en-livsstil

 http://www.foodetc.se/jordenrunt.htm

landguiden.se

http://www.lankskafferiet.org/v2/cgi-bin/subjects.cgi?node=6:4





M som i Matkultur!
Vad är matkultur?
Mat vet vi vad det är, vad vi äter och förtär varje dag. Det finns både mat som vi kallar bra och annan som vi kallar mindre bra.

Kultur är ett lite svårare begrepp. Det är våra levnadsmönster till exempel "levnadssättet hos ett helt samhälle". Det kan vara hur vi beter oss i olika situationer ( exempelvis hur vi hälsar), seder (traditioner), klädsel, religion, ritualer, lekar, normer för vilka lagar och moraliska system som ska användas.

Slår vi ihop dessa två begrepp blir resultatet matkultur, vilket kan vara att det ibland skiljer sig mellan hur och vad vi äter. Det kan vara regler på vad vi får och inte får äta beroende på var vi kommer ifrån, på grund av religiösa eller etiska skäl.
Det kan finnas olika seder och tankar kring hur man äter tillsammans eller enskilt, kanske har vi av tradition någon högtid som vi firar och som då också gör att vi äter något speciellt.
Vi kan ha olika matlagningstekniker som vi av tradition har använt under årtionde/århundraden.
Vår matkultur kan också vara olika råvaror beroende av vilket klimat vi lever i, detta påverkar vilka råvaror/livsmedel som vi har gott om (visst det kan också skilja sig beroende på årstiderna!).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar